Herinneringsvaarten op zee alternatief voor kerkhofbezoek

Redactie KW

Het is een vast ritueel om vandaag de graven van onze dierbare overledenen te bezoeken. Maar voor nabestaanden van mensen die ervoor kozen om hun assen aan de zee toe te vertrouwen ligt dat wat moeilijker. In deze tijd van bezinning organiseert de rederij Franlis een aantal herinneringsvaarten. Een achttal families vertrok vanuit de Oostendse haven voor een moment van stilte en een bloemengroet op zee.

Steeds meer mensen kiezen voor een asverstrooiing op zee. De rederij Franlis organiseert van uit de haven van Oostende regelmatig plechtigheden waarbij de familie de urne met de as van hun dierbare aan de Noordzee toevertrouwt. Vorig jaar vonden er zo’n 350 asverstrooiingen op zee plaats. “Iedere asverstrooiing gebeurt op een andere plaats en hangt af van het weer, het getij en de wensen van de familie. Daarna krijgt de familie een attest met de coördinaten waar de verstrooiing plaatsvond. Daardoor kunnen we zoals vandaag naar de juiste locatie terugvaren”, zegt Michel Seeger van rederij Franlis.

Alternatief

De asverstrooiingen op zee gebeuren met een speciaal gecharterd vaartuig in aanwezigheid van een ambtenaar. De herinneringsvaarten die deze tijd van het jaar plaatsvinden zijn een alternatief voor het kerkhofbezoek. Opvallend is dat steeds meer mensen uit het binnenland kiezen voor de zee als laatste rustplaats. Filip Tempelaere uit Roeselare nam vorig jaar december afscheid van zijn echtgenote. “Mijn echtgenote en ik hadden een speciale band met de zee. Ik kom regelmatig naar de zee om ook aan haar te denken, getuigt hij.

De Noordzee is sinds 2000 als officiële begraafplaats erkend. Voorwaarde is dat de urne biologische afbreekbaar moet zijn. De hele afscheidsplechtigheid duurt anderhalf uur.

Bekijk hier de reportage

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier