Herinneringspark 2014-2018 voorgesteld in de Westhoek

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft in Westouter het eindresultaat voor van de studieopdracht ‘Herinneringspark 2014-18’ voorgesteld. Dat is een conceptuele uitwerking van een omvattend cultuurtoeristisch project in de frontstreek van de Westhoek.

Landschap als rode draad

Het landschap in die streek is de rode draad voor het Herinneringspark. Bedoeling is de vele losstaande relicten en sites te verbinden en de rol van het landschap te benadrukken en voelbaar te maken, met het oog op de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ in 2014 – 2018.

Minister Bourgeois: “Weinig Europese landschappen zijn zo innig met een verleden verbonden als de vroegere frontstreek van 1914-1918. Er zijn relicten uit de oorlog zoals bunkers en bomkraters, en bewust gecreëerde plekken en routes die naar de oorlog en de oorlogsdoden verwijzen, zoals begraafplaatsen, monumenten, musea en toeristische routes. Het voormalige front is aldus een herinneringslandschap: een weefsel van relicten en landschappelijke elementen die ons kunnen verbinden met een relevant verleden. Het herinneringspark heeft de ambitie om dat weefsel te versterken.”

Masterplan

Het afgelopen jaar werkte de tijdelijke vereniging Park 14-18, een Nederlands-Belgischontwerpteam haar winnend wedstrijdconcept uit tot een volwaardig masterplan. Belangrijke landschappelijke sites, een veertigtal, worden versterkt en opgenomen in een netwerk om het verhaal van de oorlog en van het landschap te vertellen. Voor een vijftal andere sites zijn er al gedetailleerde ontwerpvoorstellen. Dat is onder meer het geval voor de omgeving van de Ijzermonding in Nieuwpoort, het netwerk van sites tussen de IJzerdijk en de Frontzate in Diksmuide en “the road to Passchendael” in Zonnebeke.

Bekijk hier de reportage

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier