Herdenkingsproject ‘Via Dolorosa’ focust op eerste maanden van De Groote Oorlog

Redactie KW

Zonnebeke, Diksmuide, Komen-Waasten en Bergen slaan de handen in elkaar voor een groots herdenkingsprogramma rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Het focust op de periode tussen 4 augustus (de Duitse inval in België) en november 1914, wanneer de troepenbewegingen stilvallen en het front zich vormt.

Niet toevallig gaat het om gemeenten aan beide zijden van de taalgrens. “In ’14-’18 was er immers ook geen taalgrens”, onderstreept burgemeester Dirk Cardoen van Zonnebeke, “en de Duitse opmars door ons land gebeurde toen trouwens in zowel een noordelijke als een zuidelijke beweging, die uiteindelijk zijn samengekomen in Zonnebeke”.

Zowel aan Vlaamse als aan Waalse zijde werken de partners in het project onbevooroordeeld met elkaar samen. Oók de groep rond het IJzertorengebeuren in Diksmuide, waar straks op 11 november al een heuse ‘Via Dolorosa’ met 79 stapstenen wordt onthuld naar de IJzertoren. Elk van de stenen verwijst naar een Belgische gemeente die in de periode augustus-oktober 1914 een referentiepunt vormde in het oorlogsgebeuren”, aldus Dirk Demeurie. “De eerste is Gemmenich, waar de Duisters ons land binnenvielen, de laatste Diksmuide, verwijzend naar de IJzerslag in oktober”.

Achter de naam ‘Via Dolorosa’ hoeft niet per se een christelijke betekenis worden gezocht. Met iets Latijns kon men de taalbarrière overstijgen, en de Belgische terugtocht was ook wel echt een ‘Weg der Smarten’. Als aanloop naar het project opent op zaterdag 9 november ook al het nieuwe oorlogsherdenkingscentrum ‘Plug Street’, nabij het memoriaal in het Huttebos van Ploegsteert. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier