Herbestemmingsmogelijkheden Bartholomeuskerk zijn beperkt

Redactie KW

De kerk in Kaaskerke bij Diksmuide zou het best een tentoonstellingsruimte worden. Dat zegt het evenementenbureau dat de Karmelietenkerk in Ieper een nieuwe bestemming gaf. Iets anders is volgens de zaakvoeder niet haalbaar omdat het gebouw een beschermd monument is.

De Sint-Bartholomeuskerk van Kaaskerke dateert uit de jaren twintig. Al meer dan vijf jaar zijn hier geen diensten meer. De stad Diksmuide, die eigenaar is, wil het gebouw nu voor 99 jaar in erfpacht geven zodat het zelf de herbestemming nog wat kan sturen. Maar de zoektocht naar een kandidaat is niet eenvoudig.

Strenge normen

Kunst- en cultuurmanagementbureau Evinyatar, dat de Karmelietenkerk in Ieper een nieuwe bestemming gaf, ziet niet veel mogelijkheden. Luc Ferier: “Het is een gebouw dat zich leent als exclusieve locatie voor tentoonstellingen van privé-verzamelaars Anders zou ik niet weten wat ermee te doen. Alle normen waaraan zo’n ruimte moet voldoen, zijn streng, die voor een receptieruimte of B&B zijn zelfs onhaalbaar.”

Maar de burgemeester van Diksmuide is overtuigd dat meer mogelijk is. Lies Laridon: “Dat is de visie van één man. Ik blijf erin geloven. Er hebben zich toch een tiental personen gemeld en daar zitten heel wat mooie plannen tussen. Ik denk bijvoorbeeld aan een hotel of B&B.”

Eén persoon stelde zelfs voor om van de kerk een binnenspeeltuin te maken. Nog een week lang kunnen geïnteresseerden zich melden

(KB/BS)

Meer hierover vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier