Herbert en Marjan Provoost starten petitie tegen vliegen

Redactie KW

Al een paar jaar klagen de inwoners van Beveren-Aan-De-IJzer over overlast door vliegen, veroorzaakt door een landbouwbedrijf in de Roesbruggestraat. Herbert Provoost en Marjan Corten zijn met een petitie gestart.

Herbert en Marjan wonen sinds april 2007 in de Roesbruggestraat. „Elke zomer hebben we buitengewoon veel vliegen in en rond ons huis. Bellen we naar de burgemeester, dan horen we dat we nog een of twee jaar geduld moeten hebben omdat dan de vergunning vervalt. Maar ik merk dat de bedrijfsleider nog wil uitbreiden. Blijven die vliegen, dan verhuizen we”, zegt Marjan.

Marjan en Herbert hebben beslist om een petitie te starten. „De meningen zijn verdeeld”, zegt Herbert. „Een aantal mensen deelt onze mening. Sommigen willen hun naam opschrijven, anderen niet. Hier en daar krijgen we het deksel op de neus. Het echtpaar Vereecke is immers zeer actief in het verenigingsleven. Straks leggen we onze petitie voor aan de burgemeester. Kan hij niks doen, dan gaan we hogerop. Er is geen enkel excuus waarom wij die overlast zouden moeten blijven verdragen.”

„Ik kweek al 17 jaar varkens en legpluimvee”, reageert de landbouwer. „Die klachten maken me zo boos. Ook de compostvaten op het dorp veroorzaken vliegen, net als uitwerpselen van schapen en pony’s. De milieudienst is al 10 keer bij me geweest en stelde 1 keer een PV op. Zegt dat niet genoeg ?”

De Alveringemse burgemeester Gerard Liefooghe stelt dat hij het dossier nauwgezet opvolgt en benadrukt de goede wil van de bedrijfsleider. „Vorig jaar was er bij mijn weten geen defect, het jaar ervoor één keer. Frequent kun je dat dus niet noemen. Ik kan wel bevestigen dat Marc als de dood is om het dorp overlast te bezorgen en grote inspanningen doet om dat te voorkomen. Is er een defect, dan horen zowel de milieu-inspecteur als ikzelf dat onmiddellijk. Op 2 juli nog kreeg het bedrijf onverwacht de inspectie over de vloer en werd vastgesteld dat ondanks de grote hitte er niet abnormaal veel vliegen aanwezig waren.”

Koen Dewulf van de provincie West-Vlaanderen bevestigt dat Marc Vereecke een milieuvergunningsaanvraag heeft ingediend voor de bouw van een nieuwe varkensstal voor 1.920 varkens en meteen ook de vergunning voor zijn hele bedrijf wil vernieuwd zien. Het openbaar onderzoek daarvoor loopt nog tot 4 augustus. (AB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust en editie Het Wekelijks Nieuws West) van 17 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier