Herbeleef de aanloop van de Rode Duivels naar Mexico 86

Het topteam uit de jaren 80 met Jan Ceulemans, Jean-Marie Pfaff, Patrick Vervoort, Georges Grun, Stephane Demol en Nico Claesen. Onderaan zien we Eric Gerets, Daniel -Danny- Veyt, Vincenzo -Enzo- Scifo, Michel Renquin en Frank Vercauteren. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Canvas zendt de reeks Rode Duivels: koude oorlog in de lage landen opnieuw uit. Dat tweeluik over de kwalificatie voor Mexico 1986 toont de woelige opmars van een dreamteam.

Op 20 november 1985 brengt Georges Grün België in een collectief delirium door in de slotminuten van de voetbalinterland tegen Nederland de 2-1 tegen de netten te koppen. België verliest, maar mag dankzij de goal van Grün wel naar het Wereldkampioenschap in Mexico. De tweedelige documentaire Rode Duivels: koude oorlog in de lage landen reconstrueert de bewogen periode van de WK-kwalificatie voor Mexico ’86 aan de hand van archiefbeelden en verhalen van voetballers en andere bevoorrechte getuigen.

In het najaar van 1984 beginnen de Rode Duivels aan de kwalificatieronde voor het wereld-kampioenschap voetbal in Mexico. Na een dramatisch begin van de campagne lijkt de succesploeg van begin jaren ’80 op zijn retour. Een grondige vernieuwing dringt zich op maar de nieuwe lichting Rode Duivels heeft het moeilijk om zich in te passen in de ploeg. Het zwaartepunt van de WK-kwalificatie ligt in 1985, een woelig jaar voor België vol politieke spanning en dramatische gebeurtenissen. In die moeilijke omstandigheden moeten de Rode Duivels een plaats op het WK in Mexico afdwingen via barragewedstrijden. De tegenstander in die alles-of-niets-wedstrijden is eeuwige rivaal Nederland. Eric Gerets, Jan Ceulemans, Franky Vercauteren, Ruud Gullit en Leo Beenhakker blikken terug op die boeiende periode. Ook politici, journalisten en andere waarnemers helpen bij de reconstructie van het woelige jaar 1985. Alles wordt doorweven met sprekende, vaak iconische archiefbeelden en een passende soundtrack. Volgende week krijgen we het tweede deel geserveerd.

Rode Duivels: koude oorlog in de lage landen, op dinsdag 3 juni om 19.05 uur op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier