Henri Vansweevelt stelt kerststalletjes uit meer dan 85 landen tentoon

Redactie KW

Henri Vansweevelt heeft niet minder dan 800 exemplaren kerstkribben en -stallen uit meer dan 85 landen in z’n bezit. Ruim dertig jaar geleden kocht Henri Vansweevelt z’n eerste exemplaar van zijn ondertussen uitgebreide collectie.

„Ik reisde in de tijd om professionele redenen geregeld naar Zuid-Amerika. Tijdens mijn vrije uren schuimde ik de lokale markten af. Ik was vooral gefascineerd door de volkskunst. Reis na reis bracht ik kerststallen mee naar huis, tot ik er in ’90 een 50-tal in mijn bezit had. Zusters uit een Kortrijks klooster vroegen of ik mijn collectie eens wou tentoonstellen. Ik stemde toe en tot mijn grote verbazing was er enorm veel interesse in mijn verzameling. Het jaar nadien werd ik gevraagd voor een tentoonstelling in Antwerpen en zo ging de bal aan het rollen. Ondertussen liet ik mijn collectie al meerdere keren zien in binnen- en buitenland.

Henri : „Ik heb oOnder meer een miniatuuruitgave dat je enkel kunt bekijken met een vergrootglas. Alles is aanwezig, zowel de koning als de herdertjes maar het is niet met het blote oog te zien.”

Henri stelt z’n collectie enkel tentoon als hij zelf de tentoonstelling mag opzetten. Een tweede voorwaarde is dat de vragende partij er een goed doel aan koppelt. Davidsfonds Sint-Denijs schenkt het aan vzw De Kier, de opbrengst van de tentoonstelling in Zwevegem wordt geschonken voor hulp in Haïti.

(NVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad)

>> Tentoonstelling in de Sint-Dionysiuskerk op 11 en 18 december van 14 tot 18 uur, op 12 december van 11.45 tot 18 en op 19 december van 11.45 tot 17 uur.

>> In het oc van Zwevegem van 18 tot 30 december van 14 tot 18 uur. Op 18, 21 en 28 december ook van 10 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier