Helft West-Vlaamse agenten neemt geen drugtest af

Redactie KW

Uit een enquête bij de West-Vlaamse politie in het vakblad Verkeersspecialist blijkt dat de helft van de agenten bij een interventie geen drugstest afneemt, ook al vermoeden ze dat één van de betrokkenen onder invloed is.

Totnogtoe moest de politie zich behelpen met een erg omslachtige bloed- of urinetest, waardoor de pakkans voor gedrogeerde chauffeurs erg laag lag.

Als alles goed gaat, wordt nog dit jaar de speekseltest ingevoerd om chauffeurs te controleren op rijden onder invloed van drugs. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe.

Sinds vorig jaar wordt door zowel politie als overheden aangedrongen op een eenvoudigere drugstest, vergelijkbaar met de alcoholtest. Daarom werd een werkgroep opgestart waarin onder meer Justitie, Mobiliteit, de universiteiten en het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) zijn vertegenwoordigd.

“De groep is intussen tot een conclusie gekomen”, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van Etienne Schouppe. “Half februari komt het voorstel voor de ministerraad en als alles goed gaat, kan de nieuwe wet deze zomer door het parlement worden goedgekeurd.”
De wetenschappelijke betrouwbaarheid van de test werd vastgesteld door de Universiteit Gent. “Het gaat om een soort predictor die op basis van een speekselstaal aangeeft welke drug de bestuurder heeft genomen”, licht Pauwels toe.

Op die manier kan de politie een snelle beslissing nemen om de chauffeur uit het verkeer te halen. “Daarna gaat het staal naar het laboratorium voor een uitgebreide analyse.” Na de goedkeuring van het wetsontwerp wordt een openbare aanbesteding uitgeschreven om te beslissen wie de test mag produceren.

De zogenaamde aandachtsverdelende tests – het aanraken van de neus, balanceren op één been – worden afgevoerd. Die moeten nu in principe worden uitgevoerd vooraleer wordt overgegaan tot een bloed- of urinetest, maar worden in de praktijk vaak verwaarloosd. Ze blijken onbetrouwbaar en worden door de chauffeurs als lachwekkend ervaren. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier