Helft van woningen in Zuid West-Vlaanderen geschikt voor zonnepanelen

Redactie KW

Ruim de helft van de daken in de regio Zuid West-Vlaanderen heeft een goede oriëntatie voor zonne-energie. Dat blijkt uit onderzoek van een Duitse hogeschool. Ruim de helft van de daken is geschikt voor zonnepanelen, ongeveer een derde van de daken is helemaal niet geschikt om zonnepanelen te installeren.

De helft van alle woningen in de regio Zuid West-Vlaanderen kan zichzelf van elektriciteit voorzien. In theorie kunnen ze in de toekomst samen evenveel stroom kunnen opwekken als 62 grote windturbines, vergelijkbaar met de molens op Evolis.

De resultaten zijn gebaseerd op een steekproef van 4.254 daken uit 5 types buurten: woonwijken, een dorp, een industrieterrein, een dichtbebouwde stad en een meer landelijk gebied.

De onderzoekers analyseerden of het dak goed georiënteerd was en of er geen bomen of gebouwen uit de omgeving schaduw op het dak werpen. Dat gebeurde aan de hand van bijzondere luchtfoto’s.

Het onderzoek past in een Europees project waar ook de intercommunales Leiedal en Imog in participeren. Samen werken ze aan lokale en regionale actieplannen voor meer duurzame energie en energie-efficiëntie.

(ND)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier