Helft van opgesloten jongeren hervalt

Redactie KW

Als een jeugdrechter jongeren naar een gemeenschapsinstelling (Mol, Ruiselede of Beernem) of naar Everberg stuurt, maakt dat vaak geen einde aan hun criminele carrière. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) blijkt dat 50 procent van die jongeren in de jaren erna nieuwe misdrijven pleegt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag.

“In werkelijkheid ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger”, zegt professor jeugdrecht Jenneke Christiaens. “Het beschikbare cijfermateriaal is slecht. Daardoor weten we dat onze cijfers zo goed als zeker een onderschatting zijn.”

Vooral jongens hervallen

De onderzoekers bestudeerden een groep van 1.436 jongeren die tussen 2001 en 2003 voor het eerst in een jeugdinstelling terechtkwamen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral de jongens veel kans maakten om opnieuw in de fout te gaan: 212 jongeren werden na hun vrijlating opnieuw aangemeld bij het jeugdparket. Samen waren ze goed voor 1.529 nieuwe misdrijven. Een kwart van die jongeren pleegde na die eerste opsluiting tien nieuwe misdrijven of meer.

‘Volharders’

Uit het onderzoek blijkt volgens Christiaens dat er een groep van ‘persistente criminele jongeren’, volharders, is. 106 van de 1.436 onderzochte jongeren blijken na de opsluiting eerst nieuwe misdrijven te hebben gepleegd als minderjarige en nadien ook als meerderjarige.

Versterkende factoren

Verschillende factoren vergroten de kans op recidive, zoals een plaatsing op jonge leeftijd. Bovendien blijkt er meer recidive te zijn na een verblijf in de jeugdgevangenis van Everberg dan na een verblijf in de gewone jeugdinstellingen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier