Helena Ducheyne, de vrouw die niet wilde wijken voor Jet Center, overleden

Redactie KW

Woensdag 13 mei overleed op 95-jarige leeftijd Helena Ducheyne, de boerin die jarenlang onverzettelijk in haar boerderij op de plaats van het huidige Jet Center bleef wonen.

Helena Ducheyne was niet getrouwd en had geen kinderen. Begin jaren ’90 kwam ze in het nationale nieuws omdat ze het vertikte haar verkortte geboortehuis aan de toenmalige Boomstraat te verlaten voor de bouw van het huidige Jet Center. Ze woonde er alleen sinds haar jongere broer Oscar in het rusthuis was opgenomen. Volgens Helena had koning Leopold II zelf de grond ooit nog aan de familie gegeven.

Alles begon toen Gerard Brackx van Jet Air op de driehoek tussen de Kennedy-rotonde, de Verenigde Natiënlaan en de Boomstraat een modern kantorencomplex wilde optrekken. Omdat het project extra werkgelegenheid genereerde, werd er onteigend ten bate van het openbaar nut. De stad stapte naar Helena om haar een royale onteigeningssom te bieden, maar de bejaarde boerendochter weigerde halsstarrig haar geboortehuis te verlaten. Jet Air startte toch met de bouwwerken, waardoor het kleine hoevetje op een soort eiland kwam te liggen. Ook toen Jet Air in de zomer van 1995 aanstalten maakte om de tweede fase van het Jet Center te realiseren, weigerde Leentje te vertrekken. Ze trok toen zelfs de aandacht van de koning. In een brief aan het stadsbestuur vroeg Albert II om meer uitleg. Toenmalig eerste schepen en waarnemend burgemeester Jean Vandecasteele beloofde toen dat Helena niet zou worden onteigend voor er een menselijke oplossing zou zijn gevonden.

In februari 1996 werd Helena onteigend, in december 1996 verkocht het stadsbestuur de gronden aan Jet Air onder de dwingende voorwaarde dat ze er voor de rest van haar dagen mocht blijven wonen. Enkele jaren later trok ze naar het rusthuis Ons Geluk in Raversijde, zodat de bouw van de derde fase van het Jet Center toch kon starten. Helena Ducheyne overleed woensdag op 95-jarige leeftijd. Ze wordt dit weekend in alle intimiteit begraven.(HH)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 15 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier