Heksenstoet Beselare en Carnaval Blankenberge erkend als immaterieel erfgoed

Redactie KW

De Heksenstoet van Beselare en het Carnaval van Blankenberge zijn erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. De Vlaamse overheid wil gewoontes en tradities beschermen, om ze later correct door te geven aan de volgende generaties.

De Heksenstoet vindt om de twee jaar plaats, en is eigenlijk pas ontstaan uit de jaren ’60. Maar omdat de stoet, gebaseerd op oude heksenverhalen, gedragen wordt door een hele gemeente verdient het evenement een plaats in de inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Ook het manueel klokkenluiden, wat ondermeer in Roeselare nog gebeurt, is erkend.

Het Carnaval van Blankenberge loopt over verschillende dagen en bestaat o.a. uit een carnavalsstoet op zondag met de plaatselijke carnavalsgroepen. De erfgoedgemeenschap van Blankenberge die het Carnaval koestert, heeft een visie ontwikkeld op het borgen van de carnavalsfestiviteiten als immaterieel cultureel erfgoed. Er is aandacht voor overdracht, voor documentatie, voor het onderhouden en vergroten van het draagvlak en de beleving (o.a. door het live uitzenden van de stoet) en voor de sensibilisering en de promotie van het Carnaval van Blankenberge.

(J.V./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier