Heistse duikinstructrice wordt makelaar in Kaapverdië

Redactie KW

Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Senegal, is een trekpleister voor gelukzoekers en avonturiers. De 41-jarige Sabine Vileyn is één van hen. Zij bouwt een nieuw leven op in de stad Sal Rei als makelaar.

Sabine Vileyn gaf les als duikinstructrice op verschillende tropische plaatsen en strandde in 2005 op het Kaapverdische eiland Boa Vista. Op 30-jarige leeftijd verliet zij Heist aan Zee om de wereld te verkennen. Sabine: “Ik heb het gevoel dat ik in een omgekeerde wereld terecht gekomen ben. Als duikinstructrice ontdek je de wereld onder water. Maar nu ik als makelaar werk, durf ik ook boven de zeespiegel te kijken.”

Sabine bracht haar jeugdjaren door aan onze Belgische kust. Haar voeling met water was dan ook vanzelfsprekend. “Het onderwaterleven is fantastisch! Maar je moet ergens een keuze maken.” Uiteindelijk besloot ze een punt te zetten achter haar duikcarrière. Nu neemt ze jaarlijks nog maar een duik of tien. Toch is het water nooit ver weg. “Mijn bureau kijkt uit op de haven van Sal Rei. Dat uitzicht is onbetaalbaar. Ik zou nooit in de stad kunnen wonen. De gure wind die langs de kust heen scheert, heeft een charme waar ik van hou.”

Toch vraagt iedere verandering wat tijd. Sabine: “De taal was mijn grootste struikelblok. Ik probeerde Creools te leren, maar als West-Vlaming moet ik te veel moeite doen om de juiste klanken te vormen.” Een alternatief stond niet veraf. “Het enige wat ik kon doen, was Portugees leren. Het heeft mij bijna een arm en een been gekost om mijn zware accent te trotseren. Het spreken verloopt nu redelijk vlot. Alleen de zinsbouw wil er niet in.”

(MV)

Lees het volledige artikel in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier