Heilig-Hartziekenhuis leert leerlingen reanimeren

Redactie KW

Het Heilig-Hartziekenhuis van Roeselare geeft de leerlingen van het 3de middelbaar van het Klein Seminarie CPR lessen (basisreanimatie). De kennis en toepassing van basisreanimatie bij de bevolking laat immers vaak te wensen over. Al te vaak worden MUG-teams geconfronteerd met situaties waarbij niemand basisreanimatie opstartte.

En dan zijn de kansen voor die patiënten zijn van meet af aan beperkt. Cijfers tonen aan dat het prompt alarmeren van de hulpdiensten en het starten van basisreanimatie, vooral de hartmassage, door toevallige getuigen van een hartstilstand, de kansen op een goede afloop met 20 tot 30% kan verhogen.

Proefproject

Volgens het ziekenhuis gaat het nu nog om een proefproject, maar misschien kan het initiatief verder uitgroeien tot een groot Roeselaars project waarbij iedere middelbare scholier minstens éénmaal een les basisreanimatie krijgt. Om het op termijn haalbaar te houden voor de lesgevers werd volgens het “Train the teacher” principe gewerkt. Daarbij werden de leerkrachten eerst opgeleid zodat ze kunnen bijspringen in de eigenlijke lessen voor de leerlingen.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier