Heilig Hartziekenhuis gebruikt als eerste robots voor longoperaties

Redactie KW

In het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare-Menen wordt voor het eerst in de Benelux gebruik gemaakt van robots bij longoperaties. Voordeel is dat er slechts enkele kleinere sneetjes nodig zijn in plaats van een grotere van ruim 20 cm. Hierdoor voelt de patiënt minder pijn en verloopt het herstel veel vlotter. De operatie zelf kan ook veel preciezer gebeuren.

De techniek om met een robot operaties uit te voeren is niet nieuw. Wel is het minder gebruikelijk bij longproblemen. In de Verenigde Staten en het Zuiden van Europa komt het wel vaker voor maar in onze contreien is het nieuw. De chirurg zit achter een robotconsole en volgt de driedimensionele beelden via een cameraatje dat langs de kleine sneetjes is binnengebracht. Met een ingenieus polsmechanisme bestuurt de chirurg de heelkundige ingreep. Hij kan zo gecontroleerder en preciezer werken.

De patiënt vaart wel bij de nieuwe techniek. Er zijn minder pijnklachten na de operatie, de patiënt kan sneller naar huis en het herstel verloopt achteraf ook veel vlotter.

(KV/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 12 november en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier