Heilig Hartcollege wint anti-pestprijs

Redactie KW

Het Heilig Hartcollege is één van de 10 Vlaamse scholen die een ‘Pesten-dat-kan-niet!’- prijs heeft gewonnen. Deze prijs bekroont projecten die pestgedrag beteugelen en proberen te voorkomen. Een school uit Turnhout won de hoofdprijs.

Met het initiatief wil de jury, samengesteld uit pedagogen en verantwoordelijken uit onderwijs en jeugdwerk, pestgedrag bij jongeren voorkomen of doen verdwijnen. Uit onderzoek van de Vlaamse overheid blijkt dat in de lagere school één kind op vier gepest wordt. In het secundair onderwijs is dat één op zeven.

Zes waarden

In totaal werden voor de ‘Pesten-dat-kan-niet!’-prijs 2011 twintig scholen genomineerd die werken rond pesten. De Turnhoutse basisschool Sint-Pietersinstituut Zevendonk ontving de hoofdprijs. In die school is er al vanaf de kleuterklas aandacht voor pestgedrag. De kinderen werken daarbij voortdurend rond zes waarden: respect, beleefdheid, eerlijkheid, verdraagzaamheid, zelfstandigheid en samenhorigheid. In de klassen hangen voor iedere waarden posters en vlaggen met bijpassende slogans en pictogrammen. De winnende school krijgt een subsidie van 2.500 euro.

Voor de negen andere scholen in de top 10 is een subsidie van 500 euro voorzien. Het gaat om dus onder meer om het Heilig Hartcollege in Waregem.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier