Heilig-Bloedprocessie nu echt officieel Cultureel Erfgoed

Redactie KW

We hebben ons laten verleiden door het maandmenu. Een positieve ervaring : smakelijk, mooi gerechten, verrassende wijnen die overvloedig geschonken werden. Een minder punt : de snoepjes bij de koffie waren kindersnoep uit de jaren 60. Paste niet helemaal bij de rest. Maar niemand nam er echt aanstoot aan. Besluit : positieve ervaring, gaan zeker terug, is ons beter bevallen dan Flore (De Panne) twee dagen eerder. Tip : voor zaterdag is blijkbaar tijdig reserveren aangeraden.

Edele Confrérie

De eerste vermelding van het heilig bloed dateert van 1255. Brugge zou de relikwie aan Graaf Diederik van de Elzas te danken hebben. Later werd de Edele Confrérie van het Heilig Bloed opgericht. De leden staan in voor de aanbidding in Heilig Bloedkapel en de organisatie van de jaarlijkse processie die deel uitmaakt van het immaterieel werelderfgoed.

Boeteprocessie

De Heilig-Bloedprocessie is de eerste in Vlaanderen om de erkenning binnen te halen. Er loopt een aanvraag bij de Vlaamse overheid om bij UNESCO de erkenningsprocedure op te starten van de Boetprocessie in Veurne.

(BV/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus vanaf 18u00. Of klik op Video. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier