Heilig Bloed veilig en zonder incidenten overgebracht

Heilig Bloed
Redactie KW

Het relikwie van het Heilig Bloed is zonder incidenten overgebracht van de Heilig Bloedbasiliek op de Burg in Brugge naar de Sint-Salvatorskathedraal enkele straten verder.

Vanaf 14.30 uur wordt het relikwie door de seminaristen van het Grootseminarie door de stad gedragen tijdens de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie.

Voor het eerste stappen daarin geen priesters mee op. Enkel diocesaan administrator Koen Vanhoutte zal het relikwie begeleiden. De politie was donderdag talrijk aanwezig uit vrees voor incidenten of aanslagen. Sinds de bekentenis van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe dat hij kindermisbruik pleegde, werd de Heilig Bloedprocessie wat geviseerd. De bisschop begeleidde steeds de relikwie. Dit jaar bestaat de vrees dat de priesters die aan de processie deelnemen, zouden worden uitgejouwd. De eerder onbekende actiegroep De Lastige Bruggeling kondigde aan eieren en tomaten naar de clerus te werpen. De politie is tijdens de Heilig Bloedprocessie altijd in groten getale aanwezig. Dit jaar zouden echter nog meer agenten in burger worden ingezet. De Heilig Bloedprocessie start om 14.30 uur. Omstreeks 18 uur zal het Heilig Bloed terug aan de Heilig Bloedbasiliek arriveren. Op de Burg voor de basiliek vindt eerst nog een verering plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier