Heel wat politici dienden mandatenlijst niet in

Redactie KW

296 van de zowat 9.000 politici en hoge ambtenaren die hun mandaten bij het Rekenhof moeten bekendmaken, hebben dat dit jaar niet gedaan. Ook zijn er 46 die hebben nagelaten hun vermogen aan te geven. Dat blijkt uit de mandatenlijst die vandaag in het Belgisch Staatsblad is verschenen; en die De Tijd kon inkijken. Ondermeer Michèle Hostekint (SP.a) uit Roeselare liet na om een mandatenlijst in te dienen.

Andere zondaars zijn ondermeer de Deerlijkse burgemeester Claude Croes, Marc Deprez uit Diksmuide, Isabelle Capelle en Renaat Beyne uit Oudenburg en Annie Cool uit Gistel.

Er waren dit jaar wel een pak minder mandatarissen die nalieten hun aangifte in te dienen. Vorig jaar waren er nog 650, dit jaar ruim de helft minder. Een en ander heeft te maken met een gerechtelijke actie. Vorig jaar voelde het gerecht voor het eerst de zondaars aan de tand. Wellicht heeft dat heel wat mandatarissen aangezet om toch een aangifte in te dienen.

In principe hebben politici tijd tot 31 maart om hun taak te vervullen. Een maand later stuurt het Rekenhof alle mandatarissen een aangetekende herinneringsbrief. De zondaars krijgen dan nog tijd tot 15 juli om orde op zaken te stellen. Wie zijn taak alsnog niet heeft vervuld, riskeert vervolging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier