Havens Vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen slaan handen in elkaar

Redactie KW

De Vlaamse en Zeeuwse havenbesturen zullen hun kennis en ervaringen uitwisselen.

Dat kadert in het project “Duurzame zeehavens”, dat de steun krijgt van minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits, minister van Energie Freya Van den Bossche en Europa. Ook de vier Vlaamse havens, de provincies West- en Oost-Vlaanderen, het Nederlandse Zeeland Seaports en de provincie Zeeland investeren er in.

Met de grensoverschrijdende Vlaams-Nederlandse samenwerking spelen de havens in op de maatschappelijke vraag naar een duurzamere havenontwikkeling. De havenbesturen willen kennis verwerven en ervaringen delen over de duurzame ontwikkeling van havens op het vlak van energie in al haar aspecten. De aandacht gaat hierbij onder meer naar de mogelijkheden om reststromen uit te wisselen, de ontwikkeling van duurzame en ecovriendelijke havengebouwen en het opwekken van zonne-energie op grote schaal.

Zeebrugge en Oostende

Het Havenbestuur van Zeebrugge wil een testproject tot stand brengen waarbij windturbines worden geïnstalleerd op verschillende haventerminals in de achterhaven. Om meerdere verbindingen met het hoogspanningsnet te vermijden, wordt daarbij een gezamenlijke netaansluiting van de windturbines onderzocht. Het Havenbestuur van Oostende legt zich dan weer toe op de ontwikkeling van duurzame en ecovriendelijke havengebouwen. De totale projectkost bedraagt 794.428 euro.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier