Havenbus naar Zeebrugge verliest broodnodige subsidies

Redactie KW

Spa. gemeenteraadslid Viviane Nollet uit Brugge wil dat de stad tijdelijk bijspringt om de havenbus te financieren. Eind mei worden de subsidies van de Vlaamse overheid stopgezet en zonder dat overheidsgeld kan de havenbus niet blijven rijden. De havenbus brengt arbeiders vanuit Brugge en verschillende andere kustgemeente tot in de haven van Zeebrugge en rijdt de klok rond.

Eén uur vanmiddag. De havenbus houdt even halt aan het concertgebouw van Brugge om arbeiders op te pikken die werken in de haven van Zeebrugge. Het voorbije jaar reden gemiddeld een kleine veertig mensen per dag met deze bus van en naar hun werk. Maar het Vlaamse pendelfonds dat de helft van de kosten op zich neemt, stopt eind mei met betalen.

Shuttledecreet

Zowel de bedrijven, de interimkantoren als de gebruikers zijn laaiend enthousiast over de havenbus. Zij zien hem niet graag verdwijnen. Ze hopen dat minister Hilde Crevits snel werkt maakt van het shuttledecreet en dat het project via die weg kan gefinancierd worden. Ondertussen is de initiatiefnemer van het hele project, de POM West-Vlaanderen, op zoek naar extra partners die mee willen betalen.

Bedrijventerreinen

Het bereikbaarheidsprobleem stelt zich niet alleen in de haven van Zeebrugge. Ook bedrijventerreinen in Oostende, Menen en Waregem zijn vragende partij voor een soortgelijke pendelbus.

(N.D./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Havenbus naar Zeebrugge verliest broodnodige subsidies

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier