Havenbesuur wil aansluiting met Europees binnenwaternetwerk

Redactie KW

De haven van Zeebrugge moet aangesloten worden op het Europees binnenwaternetwerk. Daar is het Zeebrugse havenbestuur formeel over. Het reageert daarmee op het nieuwe standpunt van Open Vld over het Schipdonkkanaal. In navolging van tal van organisaties en andere politieke partijen, is nu ook Open Vld geen voorstander meer van het kanaal. De Vlaamse overheid onderzoekt om het Schipdonkkanaal te verbreden om er binnenvaart op mogelijk te maken. Maar ondertussen blijkt alleen nog CD&V voorstander van het project.

De haven van Zeebrugge moet beter worden ontsloten, over de weg, per spoor en ook via het water. Nu vertrekken er amper goederen uit de haven met een binnenschip richting hinterland, omdat de haven niet is aangesloten op het Europees binnenwaternetwerk. De Vlaamse overheid onderzoekt om het Schipdonkkanaal te verbreden, om er binnenvaart op mogelijk te maken. Maar die plannen stuiten op veel protest. Nu ook meerderheidspartij Open Vld zich achter de tegenstanders heeft geschaard lijkt de kans klein dat het project ooit wordt gerealiseerd. “We blijven zoeken naar een aansluiting op het hoofdwaterwegennet : dat is het uitgangspunt”, zegt Joachim Coens.

Maar havenvoorzitter Joachim Coens wil nog niet nadenken over die andere pistes voor alle aspecten van het Schipdonkkanaal zijn uitgeklaard. Hij wil het hele dossier nà de verkiezingen nog eens rustig bespreken. Want heel wat standpunten lijken nu ingegeven door de nakende verkiezingen. De tegenstanders van een verbreed Schipdonkkanaal zien het spoor als een goed alternatief om goederen uit de haven weg te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier