Havenbestuur niet opgezet met kritiek van vzw Oosteroever

Er is een stevige reactie van het Oostendse havenbestuur op de kritiek van de vzw Oosteroever.
Redactie KW

Er is een stevige reactie van het Oostendse havenbestuur op de kritiek van de vzw Oosteroever. Die vzw van havenbewoners nam woensdag de havenbestuurders op de korrel omdat ze geen doordacht en globaal plan zouden hebben voor de wijk Oosteroever. Ook het dempen van het visserijdok voor een containerparking zag de vzw niet zitten. Haven Oostende pakt nu uit met een uitgebreide studie van architect Bob Van Reeth die de Oosteroever in 10 jaar tijd moet omtoveren tot iets helemaal nieuw.

De haven van Oostende was niet echt opgezet met de aantijging van de vzw Oosteroever, als zou ze geen globale visie hebben op de toekomst van de haven en het te vernieuwen gebied.

“Nu hebben we de mogelijkheid om het eens goed uit te leggen. Wat we echt willen is een nieuwe roroparking. We willen ook de H. Baelskaai ontwikkelen. Heel die Oosteroever moet verbeteren door een combinatie van wonen, handel en industrie. We hebben daar heel strategische plannen voor die we nu presenteren”, zegt Johan Vande Lanotte van Haven Oostende.

Het Waterfrontalternatief van de vzw Oosteroever, vindt het havenbestuur achterhaald. Zelf werkt de haven nu al twee jaar samen met Bob Van Reeth aan dit ambitieuze Oosteroeverplan. “Ik durf te stellen dat als de vzw zijn waterfrontplan zou uitvoeren, dat er dan geen plaats meer zou zijn voor de visserij Zo’n waterfront met winkels en een drukke vismijn is niet realistisch”, zegt Vande Lanotte.

Vande Lanotte sluit niet uit dat ook particuliere vastgoedbelangen de VZW Oosteroever inspireren. Het deels gedempte dok komt in die zin niet iedereen goed uit. Het mobiliseren, de petitie en zelfs de vraag naar een referendum vindt het havenbestuur niet erg.”Eigenlijk zou zo’n referendum een goeie manier zijn om het eens uit te leggen. Voor ons hoeft het niet, want er komt nog een openbaar onderzoek. Wat de vzw voorstelt is fantasie waar niets van in huis komt”, zegt Vande Lanotte.

Voor de realisatie van het plan van Bob Van Reeth, met meer dan 2.000 wooneenheden op een volledig vernieuwde Oosteroever, is 10 jaar nodig. Een deel van het Visserijdok zou volgend jaar al gedempt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier