Haven Zeebrugge had redelijk jaar, Oostende had het moeilijker

Redactie KW

De haven van Zeebrugge heeft dit jaar iets minder goederen verhandeld dan vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers.

Het is vooral de daling van vloeibaar aardgas en vaste bulk als zand en grind die wegen op het resultaat. Goed nieuws is dan weer de stijging van de cruisevaarten. Dit jaar ontscheepten zo’n 450.000 cruisepassagiers in Zeebrugge. Volgend jaar belooft nog beter te worden want het aantal cruise-aanlopen stijgt. De Zeebrugse haven groeit ook als draaischijf voor de autotrafiek.

Heropleving

Toch daalde in 2013 de totale havenactiviteit met 600.000 ton. Joachim Coens (Havenbestuur): “We verwachten dat we rond de 43 miljoen ton zullen eindigen. Dat is een rustig jaar en een lichte achteruitgang. We zien vooral een heropleving in de tweede jaarhelft met een sterke stijging van de trafiek op Groot-Brittannië en een stijging in de autosector met 10 %. De daling zit vooral in de aanvoer van aardgas.”

Half januari worden de definitieve havencijfers bekend gemaakt.

Oostende

Voor de haven van Oostende is het een moeilijker jaar geweest. De enige lijn waarbij geladen vrachtwagens het schip op en afrijden, naar Ramsgate, is afgeschaft, het vrachtvervoer blijft beperkt tot een viertal trafieken en er varen ook niet veel cruiseschepen binnen. Gelukkig deed de afdeling windenergie het wel goed. Sinds enkele jaren zet het Oostendse havenbestuur in op de bouw en het onderhoud van de windmolenparken voor onze kust. Dat levert spectaculaire tewerkstellingscijfers op: al 300 mensen in de haven werken in de energiesector. De aanpak lokt ook nieuwe bedrijven naar Oostende.

(BV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier