Haven verzandt door golfwerking

Redactie KW

Uit een onderzoek in opdracht van de afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse administratie blijkt dat de Blankenbergse haven verzandt door de golfwerking.

Tegen april 2009 zal de administratie enkele mogelijke oplossingen uitwerken. Blankenberge denkt daarbij ondermeer aan een sterkdam. Nu moet er jaarlijks in de haven worden gebaggerd.

Blankenberge is een belangrijke jachthaven aan de Belgische kust. De haventoegang is echter permanent aan onderhoud onderhevig. Jaarlijks moet er worden gebaggerd om te vermijden dat de zeilschepen en motorjachten vastlopen bij het in- en uitvaren. Het stadsbestuur van Blankenberge, dat het toeristisch belang van de jachthaven beseft, vraagt bij de Vlaamse overheid een structurele oplossing voor het verzandingsprobleem.

Tijdens een coördinatievergadering tussen de verschillende diensten die bij de haven betrokken zijn, werd dinsdag gezegd dat de oorzaak te vinden is bij de golfwerking. Tegen april komen er concrete voorstellen om het probleem structureel op te lossen.

“De conclusies waren voor mij niet nieuw”, zegt voorzitter Philip Konings (Open Vld) van de Blankenbergse gemeenteraad. “Mijn inziens is een strekdam met een lengte van anderhalve keer het bestaande Westerstaketsel en minstens de hoogte van het springtij noodzakelijk om de verzanding tegen te gaan. Anders zal de golfwerking niet worden tegengehouden. We wachten nu af welke oplossingen de administratie zal bedenken.”

Begin januari 2009 starten in afwachting van de structurele oplossing opnieuw baggerwerken in de Blankenbergse haven. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier