Haven van Zeebrugge kan efficiëntere schakel in voedingstransport worden

Redactie KW

Jaarlijks passeert anderhalf miljoen ton voeding Zeebrugge. De haven is een belangrijke schakel in de logistieke keten. Dat is de weg tussen het beginproduct tot de eindbestemming. Maar tijdens een internationale studiedag in Brugge blijkt dat deze logistieke keten efficiënter en vooral veel duurzamer kan. Dat blijkt onder meer uit een pilootproject van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij dat op de studiedag werd voorgesteld.

De haven is het beste alternatief voor de stilstaande vrachtwagens. Maar de logistieke bedrijven zullen er een tandje moeten bijsteken als ze willen concurreren in het transport van bederfbare producten. Toch kan Zeebrugge een grote troef zijn, blijkt uit een proefproject van de POM en VOKA.

Alexander Demon van het Food Port Project: “Dit project bevindt zich in een testfase er worden containers van 3 groentebedrijven gebundeld richting Noord-Italië per spoor van uit Zeebrugge. Dit is een innovatief project dat we hopelijk kunnen uitbreiden met andere bedrijven en bestemmingen.”

De studiedag waar vertegenwoordigers uit zes landen aan de Noordzee aan deelnamen, maakt deel uit van een Europees samenwerkingsproject om nieuwe verbindingen tussen havens en netwerken tussen ondernemers op te starten.

(BV/LD)

Meer in het Focus-nieuws vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier