Haven tekent samenwerking met Zuid-Koreaanse haven Pyeongtaek

Redactie KW

Tijdens een handelsmissie onder het voorzitterschap van Prins Filip zal de Zeebrugse haven een samenwerking ondertekenen met de Zuid-Koreaanse kusthaven Pyeongtaek. Dat heeft havenvoorzitter Joachim Coens bekendgemaakt. De havens zullen onder meer informatie uitwisselen en samen seminaries en commerciële contacten organiseren. De handelsmissie vindt plaats van 9 tot 15 mei.

Zeebrugge is geïnteresseerd in Zuid-Korea omwille van de bloeiende automarkt aldaar. Pyeongtaek is volgens havenvoorzitter Coens sterk vergelijkbaar met Zeebrugge op het vlak van infrastructuur, havensectoren en -strategieën. Het is een jonge haven aan de Westkust van Zuid-Korea (Gele Zee) in de buurt van de hoofdstad Seoel. “De haven situeert zich midden het Zuid-Koreaanse industriële weefsel en de consumptiemarkten. De ligging maakt van de haven een belangrijke uitvalsbasis naar China.

Pyeongtaek klokte in 2008 af op 48 miljoen ton en is daarmee de zesde haven in Zuid-Korea. Zeebrugge is momenteel goed voor 40 miljoen ton en de tweede plaats in België. In beide haven bestaat de core business uit auto’s, containers, vloeibaar aardgas en staal. In Pyeongtaek werden vorig jaar 600.000 wagens verscheept. Zeebrugge is wereldwijd marktleider binnen dat segment met meer dan 2 miljoen nieuwe wagens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier