Haven Oostende wil Europees distributiecentrum voor alternatieve energie met hulp van China

Redactie KW

Een delegatie van haven Oostende vertrekt naar het Chinese Peking om er een contract te ondertekenen voor een verregaande samenwerking rond windmolenbouw op zee. Het havenbestuur van Oostende wil in de achterhaven een Europees distributiecentrum voor alternatieve energie ontwikkelen. De samenwerking met Chinese bedrijven en het kapitaal van de Chinese investeringsbank daarvoor zou volgens havenbaas Johan Vande Lanotte jobs opleveren.

Terwijl Zeebrugge als haven een Europese autohub is, droomt Oostende ervan om een energyport aan de Noordzeekust te zijn. Het contract met de Chinese investeringsbank dat morgen ondertekend wordt, is een stap in die richting.

Europese markt

“Wat we nu in China gaan doen is vooral voor de achterhaven”, zegt havenvoorzitter Johan Vande Lanotte. “Daar moet het distributiecentrum komen. China probeert met zijn producten op de Europese markt te komen en wil dit nu ook doen via Oostende. Uiteraard zijn het schepen die via Zeebrugge komen, maar de behandeling van de producten en het aanpassen voor de Europese markt gebeurt hier in oostende. We hebben nu een akkoord dat we dat samen doen”.

Het gaat om windmolenwieken, turbines, funderingen voor op zee en buizen die vanuit China naar de achterhaven van Oostende komen. Van daaruit worden ze dan verdeeld over Europa.

300 jobs

De Oostendse havendelegatie zal ook drie Chinese bedrijven voor alternatieve energie bezoeken in de buurt van Peking. Hernieuwbare energie met bedrijven als Electrawinds, Repower en Seapower zorgden in Oostende al voor 300 jobs. Het Chinese contract moet die tewerkstelling in Energyport Oostende op termijn versterken. (SK)

-Meer hierover vanavond vanaf 18 uur in het nieuws op Focus: nieuws van hier-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier