Haven Oostende en Universiteit Gent willen energie winnen uit golven

Redactie KW

Binnen drie jaar zou er voor de kust van Oostende energie kunnen gewonnen worden uit golfslag. De Haven van Oostende, de Gentse universiteit en zes Vlaamse bedrijven hebben daarvoor vanmorgen het proefproject Flansea boven de doopvont gehouden. Als het concept van een speciale boei die al dansend op de golven energie opwekt, werkt, zou het een primeur zijn. Alle eerdere prototypes faalden.

De proeftuin om elektriciteit te winnen uit golfslag komt ten oosten van de nieuwe strekdam van de Oostende haven. Het golfklimaat zou er goed zijn met het oog op opbrengst en overlevingskansen. De energie zou opgewekt worden via boeien met een kabel (zie foto). Door de op- en neergaande beweging op de golven, wordt een dynamo aangedreven en wordt dus energie opgewekt. Het zou drie jaar duren vooraleer een voldoende robuust en efficiënt type is ontwikkeld en uitgetest.

De Vlaamse overheid investeert via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie 2,4 miljoen euro in het proefproject. Dat rekent naast de financiële inbreng van zes participerende bedrijven ook op de inbreng van hun kennis. De zes bedrijven zijn Electrawinds, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic, Contec, AG Haven Oostende en DEME Blue Energy.

(Belga/SK/BS)

Meer over dit onderwerp in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier