Haven neemt aardappel- en fruittrafiek over van Vlissingen

Redactie KW

De haven van Oostende neemt de aardappel- en fruittrafiek naar het Russische Sint-Petersburg over van de haven van Vlissingen. Op termijn moet de nieuwe trafiek van ongeveer 250.000 ton per jaar een vijftiental jobs opleveren.

Maandag is een eerste Russisch schip, ‘M/V Designer Knysh’, Oostende binnengevaren. “Op termijn zal er met vijf schepen worden gevaren waardoor er vijf afvaarten per week worden gepland”, zegt Paul Gerard van het Oostendse havenbedrijf. “De schepen hebben een capaciteit van circa 4.000 ton en worden in twee dagen geladen.”

Positief

“We kozen voor Oostende omdat de meeste goederen uit Vlaanderen en Noord-Frankrijk komen”, zegt Jean-Paul Dezutter van scheepsagent Coastal Port Agencies (CPA). “Door de nabijheid en flexibiliteit van Oostende kunnen we kostenbesparend werken.” De nieuwe trafiek zal een piek kennen tijdens de herfst en winter. Er worden vooral aardappelen, maar ook appelen, peren en ajuinen verscheept. De bewaargoederen vereisen geen koeltransport.

De maand september was voor de Oostendse haven positief. “Voor het eerst sinds twee jaar noteren we opnieuw een stijging op maandbasis”, luidt het. “De rijdende vracht (roro) herneemt. Ook oktober kondigt zich positief aan.”

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 22 oktober en in het nieuws op Focus vanaf 18 uur.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier