Harelbekenaar moet 65.651 euro schadevergoeding betalen voor uploaden muziek en films

Redactie KW

Een 48-jarige man uit Harelbeke werd door de rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 65.651 euro voor het illegaal uploaden van muziek en films. Hij moet ook een geldboete van 100 euro betalen. De zaak kwam aan het licht toen een nieuwe cd van de bekende muziekgroep Kaiser Chiefs nog voor de releasedatum op internet werd gepost.

De man liep tegen de lamp nadat de auteursrechtenvereniging Sabam klacht tegen onbekenden had ingediend nadat was ontdekt dat er muziek van de Britse groep Kaiser Chiefs voor de releasedatum op het internet was verspreid. Onderzoek leidde naar een fabrieksarbeider uit Harelbeke.

Bij een huiszoeking werden op de computer van de man in totaal 1.127 gedownloade bestanden gevonden, onder andere 409 films. Op de rechtbank stelden zich meer dan 50 organisaties burgerlijke partij, die samen ongeveer 100.000 euro schadevergoeding vroegen.

De rechter veroordeelde de man tot een effectieve geldboete van 100 euro en een schadevergoeding van 65.651 euro. De Harelbekenaar werd wel vrijgesproken voor het verspreiden van muziek- en filmbestanden met het oog op de verkoop. (LVA-Belga)

Harelbekenaar moet 65.651 euro schadevergoeding betalen voor uploaden muziek en films

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad, Het Wekelijks Nieuws Gaver. Meer ook vanavond in het nieuws op Focus-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier