Harelbeke onderzoekt toekomst handelsleven onder meer via Twitter

Redactie KW

In opdracht van het stadsbestuur maakt het studiebureau BRO uit Genk de komende maanden een strategisch commercieel plan op voor het handelscentrum. Hiermee wil het stadsbestuur de krachtlijnen vastleggen, die het beleid ten aanzien van de ontwikkeling van de handel in het centrum in de toekomst zal bepalen.

In de week van 9 mei zullen telefonische enquêtes worden afgenomen bij 200 inwoners van de stad. Er wordt voornamelijk gevraagd naar het koopgedrag en het gebruik van de handelszaken in het centrum. „We zijn geen winkelstad, maar meer een doorgangsstad, de handel ligt hier langs de grote baan Kortrijk-Gent. Onze handelaars leven voor een groot deel, ik schat zo’n dertig procent, van de passanten”, zegt burgemeester Rita Beyaert. „We zijn er ons van bewust dat de mensen niet naar hier komen om een dagje te shoppen, zoals ze in Kortrijk doen. We willen daar verandering in brengen, de opwaardering van het centrum is van cruciaal belang.”

Ook via Twitter

„We moeten ons niet meten met een Roeselare of Kortrijk, maar het is een unieke kans om ons niet enkel als winkelstad te profileren, maar ook een stad waar het goed is te investeren.” Om dit te realiseren werd een actieplan opgezet met om te beginnen een betere communicatie met de handelaars. „Vanuit de dienst Werken, Ondernemen en Leren sturen we naar zevenhonderd handelaars regelmatig de nieuwsbrief Ondernemen in Harelbeke. Met deze enquête is een tweede stap gezet.” Vanaf eind deze week kan iedereen ook reageren via Twitter. Alle info staat op onze website.” Als ruggensteun voor het ambitieuze project heeft Martin ook een subsidieaanvraag ingediend. „Het gaat over het project renovatiepremies voor bestaande en leegstaande handelspanden. Via lokaal, Vlaams en Europees niveau maken we kans op 240.000 euro. In juni valt de beslissing.” De BRO studie moet afgewerkt zijn tegen de vakantieperiode.

(PVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier