Hardere aanpak vluchtelingen in Oostende lokt politieke reacties uit

Redactie KW

De hardere aanpak van transitillegalen in Oostende zorgt voor verdeelde reacties bij de politieke partijen. Het systematisch oppakken van mensen zonder papieren, en ze 12 uur vasthouden in de cel is volgens de partij Groen! bijvoorbeeld geen goede oplossing.

“Dit zal geen ontradingseffect hebben,” zegt Wouter Devriendt van Groen!. “Ik denk dat dit mensen die op zoek zijn naar een beter leven niet zal afschrikken. Laat ons duidelijk stellen: het zijn geen criminelen, ze hebben niets misdaan.”

Voor LDD, de partij van Jean Marie Dedecker, heeft de stad Oostende de situatie te lang laten aanmodderen. Bovendien pleit hij voor een nog drastischer aanpak. “De stad heeft problemen aangetrokken en er niets mee gedaan,” zegt Dedecker. “Zolang ze blijven utipakken met instituten als CAW, met maaltijd, douche en dokter zullen ze blijven naar hier komen.”

Open VLD juicht het strengere beleid van de stad Oostende toe, maar zegt dat het probleem van de transitillegalen ook op federaal niveau moet aangepakt worden. De partij van volksvertegenwoordiger Bart Tommelein verwijst ondermeer naar de laksheid van CDH-minister Wathelet, die bevoegd is voor het asielbeleid.

(LD/JV)

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier