Hardcorefestival Ieperfest zegt al jaren ‘basta’ tegen Sabam

Redactie KW

Maandag namen de Neveneffecten in ‘Basta’ Sabam op de korrel. Voor Jan Claus van Ieperfest waren hun strapatsen heel herkenbaar want het hardcorefestival ligt al jaren in de clinch met de auteursrechtenorganisatie. Bij Sabam zeggen ze recht in hun schoenen te staan.

In de derde aflevering van ‘Basta’ sloten de Neveneffecten een aantal fictieve artiesten, zoals Suzi Wan en Ken Wood, aan bij Sabam, dat vrolijk auteursrechten inde voor de non-artiesten. Een problematiek die Jan Claus bekend in de oren klinkt want zijn Ieperfest en Sabam leven al jaren op voet van oorlog. „Eigenlijk hebben we al problemen met Sabam sinds onze oprichting. En het komt altijd op hetzelfde neer. Ze vragen geld voor bands die niet aangesloten zijn bij hen. Je moet weten dat de hardcorescene waaruit de Vort’n Vis is ontstaan, drijft op het Do It Yourself-principe. Het gaat meestal om amateurmuzikanten die puur voor hun hobby muziek spelen en dus bij geen enkele auteursvereniging zijn aangesloten. Toch wil Sabam er geld voor. Met de groei van het festival is het probleem enkel maar groter geworden. Nu werken ze bij festivals met barema’s van een derde. Dat betekent dat als ook maar één van de geprogrammeerde bands aangesloten was, je ook 33 percent van het tarief moet betalen. Is er meer dan een derde van de groepen aangesloten, dan moet je twee derde betalen. We waren bereid om het exacte percentage te betalen, maar geen cent meer. En daar draait heel de discussie rond.”

Naamsverwarring

„Verder kloppen hun berekeningen niet en zijn er ook vaak naamsverwarringen. Bovendien vroegen ze dan nog eens veertig procent extra omdat we het niet vooraf aangegeven hadden”, gaat Jan verder. „Ik heb dan al hun beweringen uitgepluisd, waarbij ik hen wees op alles wat niet klopte. Zo is er enkele jaren geleden een proces geweest tegen een gothicfestival, waarin het Hof van Beroep in Gent oordeelde dat Sabam niet kon eisen van organisatoren dat ze alles vooraf moesten aangeven. Sinds die uitspraak doen we geen aangiften meer. Ze eisen ook werkingskosten zoals de verplaatsingskosten van hun controleurs. Maar wij moeten toch niet hun werkingskosten betalen ?”

(TOGH)

Meer én een reactie van Sabam in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier