Hans Vandekerckhove stelt tentoon in Deweer Art Gallery

Redactie KW

In Deweer Art Gallery in Otegem loopt een overzichtsexpositie van schilder Hans Vandekerckhove. De kunstenaar uit Ingelmunster is internationaal bekend, en brak eind jaren ’90 definitief door, met z’n schilderijen van bevreemde tuinen. Deweer Art Gallery introduceerde Vandekerckhove in 1986 in het galerijen-circuit, met succes. Zaterdag opent een grote expositie met recent werk van de man in Gent, en er is net ook een monografie over hem verschenen.

Hans Vandekerckhove is een buitenbeentje in de hedendaagse schilderkunst. Iets was Deweer Art Gallery al doorhad in 1986, toen ze ondermeer dit werk van de schilder uit Ingelmunster voor het eerst presenteerde. “Het is een werk dat noemt: Velvet Underground. Het roept wel herinneringen voor mij op, nl die hoek hier is beschilderd, of beplakt is met de bedsprei van m’n bed in Brussel, waar ik toen woonde, en die lag op m’n bed toen ik huwde”, zegt Hans Vandekerckhove.

Vandekerckhove schildert voornamelijk z’n eigen geschiedenis. Hij werkt figuratief, al probeert hij in de jaren ’90 meer conceptuele kunst te maken. Iets wat hem naar eigen zeggen minder ligt.

In 1997 komt de grote ommekeer. Dan overlijdt z’n oom die tuinier was, en waar hij als kind al z’n vrije tijd doorbracht. Vanaf dan schildert hij vooral tuinen, waar de tijd lijkt stil te staan.

De schilder trekt ook samen met z’n vrouw de wereld rond, op zoek naar tuinen. Zo kwam hij in Zuid-Engeland terecht, waar een kunstenaar een tuin aanlegde op een strand. Sinds enkele jaren maakt hij lange bergwandelingen, op zoek naar bergserres.

Met z’n schilderijen van tuinen en serres is Vandekerckhove intussen wereldberoemd. In Gent opent dit weekend een tentoonstelling met recent werk van de kunstenaar, bij Lannoo is net een boek verschenen over hem. De expositie in Deweer Art Gallery in Otegem loopt nog tot 21 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier