Handelaars Zwevegem boycotten kandidatuur ‘Dorp van de Ronde’ uit protest

Redactie KW

De mensen van Unizo-Zwevegem zijn boos nadat het gemeentebestuur een belasting goedkeurde op het verspreiden van ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Vanaf Nieuwjaar moet er 0,025 euro betaald worden per exemplaar van het reclamdrukwerk. De eerste verspreiding is gratis. De handelaars zijn niet te spreken over de belasting. Joke Baert van lingeriezaak Perfecta: “Ik overwoog om volgend jaar twee folders uit te geven. Nu twijfel ik sterk of die tweede folder er wel zal komen. We kunnen niet alles digitaal verspreiden. Wanneer we iedereen willen bereiken, moeten we wel met reclamedrukwerk werken.”

2.500 euro extra per jaar

Ook Marc Vercaemst, uitgever van Piccolo, is niet akkoord met de nieuwe belasting. “Voor ons betekent dit een meeruitgave van 2.500 euro per jaar. Toppunt daarbij is dat de gemeente geregeld vraagt of ik gratis publiciteit kan maken voor hun activiteiten. Nu zal ik nog moeten betalen om hun reclame te verspreiden ook! “

Unizo-Zwevegem schreef een aangetekende brief naar het gemeentebestuur met hun bezwaren. Voorzitter Nick Kesteloot: “Het schepencollege nam deze beslissing zonder overleg. Ze beweren dat ze voor ‘ondernemend Zwevegem’ staan, maar daar hebben we nog niks van gemerkt. De bewijzen dat de opbrengst van die belasting, naar verwachting zo’n 200.000 euro, zal gebruikt worden voor nieuwe ondernemers die zich in onze gemeente willen vestigen, blijven uit.”

Boycot Dorp van de Ronde

Het botert dus duidelijk niet tussen het gemeentebestuur en Unizo. Als klap op de vuurpijl kwam daar nog de brief met de vraag om de kandidatuur ‘Dorp van de Ronde’ te steunen, bij. “Wij hebben al onze leden en collega-ondernemers opgeroepen niet deel te nemen aan een actie in het kader van ‘Dorp van de Ronde’ of te sponsoren. We staan steeds open voor overleg, maar het kan niet alleen van één kant komen.”, besluit Kesteloot.

(GVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier