Handelaars willen tijdelijke noodbrug over spoorweg

Redactie KW

De handelaars van Moerbrugge zijn ongerust over de werkzaamheden aan de spoorweg in Oostkamp. De brug over de spoorweg die Moerbrugge verbindt met het centrum van Oostkamp, wordt afgebroken. De handelaars vrezen dat hun dorp moeilijk bereikbaar zal zijn. Ze willen daarom een noodbrug, maar dat ziet Infrabel, de maatschappij die het spoorwegnet beheert, niet zitten.

Om een betere treinverbinding met de haven van Zeebrugge te krijgen, komen er twee extra treinsporen. De brug die Moerbrugge met het centrum van Oostkamp verbindt, is daardoor te smal en moet worden vervangen door een nieuwe brug. De handelaars en de inwoners van Moerbrugge willen een noodbrug, maar dat blijkt moeilijk haalbaar.

“Er zijn niet zoveel plaatsen. Het moet direct in de omgeving zijn en een goeie en correcte verbinding zijn. Infrabel heeft gesteld dat dat niet kan. We zullen zien in hoeverre dat zal blijven”, zegt burgemeester Luc Vanparys van Oostkamp.

De werken zouden negen maanden tot een jaar duren. Infrabel ziet de bouw van een noodbrug niet zitten, maar plant een tijdelijke overweg iets verderop. Die oplossing is niet voldoende zeggen de handelaars.

“Er passeren 300 treinen per dag. Als je berekent, dan zou de overweg 45 minuten op een uur gesloten zijn. Als je het persoonsverkeer en de lijnbussen telt, zal er een file zijn van Assebroek tot aan het centrum van Oostkamp”, vertelt Dominique Vandoorne van brasserie Zonnebloem in Moerbrugge.

Twee tijdelijke overwegen zou het probleem kunnen verhelpen, maar dat ziet het gemeentebestuur dan weer moeilijk haalbaar.

“Als je gelijkgrondse aansluitingen hebt, moet je twee wegen hebben die daarop aansluiten. Dat zou moeten bekeken worden, dat is niet zo eenvoudig”, zegt burgemeester Vanparys.

De handelaars van Moerbrugge vrezen alvast voor een derde minder inkomsten. Eind januari zit het gemeentebestuur samen met Infrabel, daarna komt er een vergadering voor de bevolking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier