Handel krijgt klappen, technisch onderwijs en zorg in de lift

© BELGA
Redactie KW

De ene studierichting wordt duidelijk zwaarder getroffen door de denataliteit dan de andere.

“De Burgerschool in Roeselare telt dit jaar 5% minder leerlingen”, vertelt coördinerend directeur Damienne Cottens van de scholengemeenschap Sint-Michiel. “Het handelsonderwijs krijgt trouwens in heel Vlaanderen klappen. Het is duidelijk dat ouders het handelsonderwijs als minder aanzien en hun kinderen richting ASO duwen. Terwijl die vorm van onderwijs perfect is voor wie bijvoorbeeld informaticus of boekhouder wil worden, toch twee knelpuntberoepen.”

“Hotelscholen over hoogtepunt heen”

Ook de hotelscholen tellen minder leerlingen dan een paar jaar geleden. “De hotelscholen zijn duidelijk over het hoogtepunt van de inschrijvingen heen. Veel heeft hier te maken met de beeldvorming in de media. Enkele jaren geleden was er een echte hype rond het koken”, aldus Paul De Cock, coördinerend directeur van SGKSO Veurne-Westkust.

Zorg en technisch onderwijs in de lift

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Er zijn ook richtingen die het opvallend goed doen. “De zorgsector doet het goed tot zeer goed”, aldus Hilde Bouckaert van scholengemeenschap Groeninge, die daarin wordt bijgetreden door Xavier Defrancq van de Scholengroep aan Zee.

Ook opvallend: na jaren in het verdomhoekje gezeten te hebben, wint het technisch onderwijs aan populariteit. “Het leerlingenaantal stijgt opnieuw, wat heel positief is na een aantal heel moeilijke jaren”, vertelt Rouby Toch van Scholengroep 25 Brugge-Oostkust.

(SR)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier