Halsbandparkiet verovert Heulebeek in Gullegem

Redactie KW

Wie aan de Heulebeek zijn ogen al goed de kost gaf, merkte zeker de krijsende halsbandparkieten op die in de buurt rondvliegen. De exoten hebben ondertussen ook het Heulepark veroverd.

De pakweg 40 centimeter grote felgroene vogels met rode bek en zwarte halsband, waarvan de meesten nestelen in de hoge bomen vlakbij de Heulebeek, waren enkele jaren geleden met een tiental en maakten toen al indruk met hun gekrijs en hun opvallende kleurenpracht. Twee jaar later is de kolonie flink uitgebreid en zijn de vogels volgens de buurtbewoners bij momenten soms met dertig.

Heulenaar Emmanuel Desmet, pr-verantwoordelijke van de vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen van Natuur.koepel en Natuurpunt, weet meer. “Halsbandparkieten zijn geen nieuw fenomeen”, legt hij uit. “De psittacula krameri, zoals de vogel officieel in het Latijn heet, is een exotische edelparkiet uit het Himalayagebergte in India en uit tropisch Afrika boven de evenaar. Wij gaan ervan uit dat diegene die hier voorkomen best wel tegen de kou kunnen, waardoor ze hier zonder al te veel moeite overleven. Ze pikken trouwens gretig een graantje en een vetbol mee van de voedertafels die wij ‘s winters voor onze vogeltjes in de tuin plaatsen.”

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier