Hakenkruis uit Tweede Wereldoorlog in Sint-Vincentiuscollege gevonden

Redactie KW

Tijdens renovatiewerken in het Ieperse Sint-Vincentiuscollege is een muurtekening van een hakenkruis gevonden. Blijkbaar verveelde een Duitse officier zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en sloeg hij aan het tekenen. Het ‘kunstwerk’ is intussen afgedekt met een houten plaat.

De Tweede Wereldoorlog mag dan al 65 jaar voorbij zijn, een afbeelding van een hakenkruis of swastika – het symbool bij uitstek van de (neo)nazi’s – ligt nog steeds gevoeilig. „In een lokaal van het E-blok, aan de kant van de Sint-Jacobsstraat waar vroeger de basisschool was, heeft men in het bureau van directeur Struye bij het aftrekken van papier een tekening van een adelaar met krans en hakenkruis op de muur teruggevonden”, legt directeur Kris Lazeure uit.

Toen de unieke vondst bekend raakte, stond directeur Lazeure naar eigen zeggen voor een dilemma. „Ik heb even overwogen om de tekening door onze klusjesman te laten overschilderen, omdat het nu niet meteen iets is om mee uit te pakken”, zegt hij. „Maar uiteindelijk ging het toch bekend raken, dus koos ik voor een tussenoplossing, ook omwille van de historische waarde van de tekening. De beschermplaat dekt de muurtekening af en bewaart haar meteen ook voor het nageslacht. Het is in elk geval niet de bedoeling dat het publiek de tekening zomaar kan komen bekijken.” (DS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 18 december 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier