Had Maurice Lippens twee gezichten in dossier-Fortis?

Redactie KW

Uit mailverkeer tussen Fortis-toplui dat De Tijd en L’Echo konden inkijken, blijkt dat voorzitter Maurice Lippens eind juni 2008 met dubbele tong sprak over Fortis. Intern liet hij zijn grote onrust blijken over het lot van de bank-verzekeraar, extern moedigde hij mensen aan om aandelen te kopen.

Eind juni 2008 verraste Fortis met een kapitaalverhoging van 1,5 miljard en een reeks andere maatregelen om zijn kapitaalbuffer te versterken. In een mail naar Fortis-CEO Jean-Paul Votron op 26 juni om 1 uur ‘s nachts stelt de Knokse zakenman en investeerder Maurice Lippens hoe ongerust hij is. “Jij en je teams – en misschien ikzelf ook – zullen in de komende uren met ENORME en EXISTENTIËLE vragen over de toekomst van Fortis worden geconfronteerd”, luidt het. “(…) D focus zou nu op het REDDEN – en ik bedoel echt het REDDEN – van Fortis moeten liggen. (…) Wees heel voorzichtig. NIET voor mij, maar voor Fortis.”

‘s Anderendaags is van de bijna-paniek van Lippens niet veel meer te merken. In een gesprek met het actualiteitsprogramma ‘Terzake’ zegt hij weliswaar dat er een moeilijke omstandigheden op komst zijn, maar over de overname van ABN Amro is hij daarentegen optimistisch. “We hebben de mooiste parel binnengehaald. We nemen er een matras bij. Ik zou zeggen: dames en heren, investeer zo snel dat u het kunt.”

In een reactie eind augustus aan De Tijd zei Lippens daarover: “Ik was net vóór de kapitaalverhoging ongerust, dat klopt. De reden daarvoor was dat ik – als niet-uitvoerende voorzitter – slechts deels geïnformeerd was over de gang van zaken. Ik ben in de loop van de dag gerustgesteld door de leden van het management.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier