Haai in Box is drugs- en alcoholpreventiekoffer, al vanaf vijfde leerjaar

Redactie KW

Kinderen komen steeds jonger in contact met alcohol, tabak en geneesmiddelen. Om hen daarmee verstandig te leren omgaan is er nu een educatieve leskoffer gemaakt voor het vijfde en zesde leerjaar. Leerkrachten kunnen de koffer ontlenen en gebruiken in de klas. Het initiatief komt van de provincie, samen met de steden Roeselare, Kortrijk, Brugge en Oostende.

“Haai in een box”, zo heet de koffer voor drugspreventie in de klas.

“Er zitten bestaande materialen in,” zegt Soetkin Neirynck van de dienst Drugspreventie van de stad. “Bijvoorbeeld een dvd, boekjes, een lessenpakket, een spel. Het nieuwe is de handleiding die we met de preventiewerkers van de centrumsteden hebben gemaakt. Daarin staan alle materialen goed uitgelegd en is er een verwijzing naar de bestaande eindtermen waaraan wordt gewerkt als ze met het materiaal aan de slag gaan.”

De koffer is er voor het vijfde en zesde leerjaar. Dat lijkt jong maar blijkbaar is daar wel nood aan.

“Spijtig hebben we cijfers van de Vereniging van Alchol en Drugs die zeggen dat reeds 63% van de kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar in aanraking zijn gekomen met alcohol,” zegt schepen van Welzijn Griet Coppé. “Vandaar: preventie. Het is altijd op dezelfde nagel kloppen. We wisten nu dat zeer vroeg moet worden aangeboden en willen daar werk van maken.”

Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier