Gwij Mandelinck brengt poëzie in de stad

Redactie KW

In Brugge is het nieuwe poieproject voorgesteld waarvoor de stad samenwerkt met Gwy Mandelinck, jarenlang de bezieler van de poiezomer in Watou. In Brugge wil Mandelinck een interactie opzetten tussen poie en hedendaagse kunst, tegen de historische achtergrond van de stad. Het poieproject zal tweejaarlijks zijn, centraal punt is het Gezellemuseum. Dat krijgt een grondige opknapbeurt.

Guido Gezelle is een van de bekendste dichters die ooit in Brugge leefden. Niet toevallig wordt het Gezellemuseum dan ook het startpunt van het nieuwe poëzieproject van de stad Brugge, met Gwy Mandelinck.

“Het is zo dat, als je poëzie in Brugge wil integreren, je haast niet anders kan dan het Gezellemuseum als episch centrum van dat evenement te zien,” vindt Mandelinck. “Het is de bedoeling dat het museum grondig wordt vernieuwd. Het wordt tegelijkertijd ook ontgrensd, dus je zal er niet alleen Gezelle vinden, maar alle topdichters uit de 20ste eeuw.”

Brugge werkt een poëzieparcours uit langs verschillende locaties in en rond het Sint-Annakwartier: het museum van Volksunde, het Potteriemuseum, de Jeruzalemkerk, maar ook pittoreske binnentuinen en een stuk van de vesten.

De eerste editie van “Een kleine ritselende revolutie” start op 10 december, en loopt tot eind mei volgend jaar. Hoogtepunt wordt de nacht van de poëten in het Concertgebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier