Guy Du Cheyne uit Wingene maakte Brusselse standbeeld Jean-Claude Van Damme

Redactie KW

Het zou een slechte quizvraag zijn: wie kreeg zopas een eigen standbeeld in Brussel? Iedereen antwoordt correct: Jean-Claude Van Damme. Op de vraag wie het standbeeld heeft gemaakt, zullen minder of zelfs geen goede antwoorden komen Een gat in uw cultuur dat wij graag opvullen. Om nooit meer te vergeten: Guy Du Cheyne.

De initiatiefnemers gingen ten rade bij Art Casting in Oudenaarde (één van de toonaangevende kunstgieterijen in Europa) met de vraag wie er in aanmerking kwam om het levensgrote standbeeld van Jean-Claude Van Damme te maken. Daar kregen ze de naam Guy Du Cheyne door. De vriendenkring die The Muscles from Brussels wou verrassen met een standbeeld had slechts één doel voor ogen: het standbeeld moest een kloon zijn van de jonge Jean-Claude, de kickbokser die naar Amerika vertrok.

Jean-Claude op bezoek : “Een dikkere kont”

Het boetseren zelf heeft zowat een maand geduurd. “Jean-Claude Van Damme is trouwens zelf langsgekomen om zijn mening te geven”, vertelt Guy. “Hij was in Europa voor de promotie van The Expendables 2 en van die gelegenheid maakte hij gebruik om het standbeeld te komen bekijken. Het duurde wel even voor hij hier was, want blijkbaar had hij zijn gps verkeerd ingesteld.” De acteur was erg enthousiast, al was er een detail dat anders moest. “Hij vond zijn kont niet oké”, lacht Guy. “Ik moest zelfs aan zijn kont voelen, want hij vond dat die voller en gespierder was dan de geboetseerde versie.”

Het beeld staat nu te pronken in Anderlecht nabij het Westland Shopping.”

(MDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier