Gullegemse lagere school is ‘Energieke School’ en wint circusvoorstelling

Redactie KW

De leerlingen van de Vrije lagere school in Gullegem krijgen vrijdag een circusvoorstelling aangeboden. De voorstelling is de hoofdprijs van de campagne ‘Word Energieke School’ van de provincie en van Milieuzorg op School.

De school in Gullegem won deze hoofdprijs omdat ze, samen met haar leerlingen, een aantal maatregelen tot rationeel energiegebruik nam.

De kinderen bedachten onder andere volgende concrete actiepunten: het verlagen van de klastemperatuur, zich warmen door regelmatige bewegingstussendoortjes en er voortdurend goed over waken dat ramen tijdig dicht gingen na korte verluchtingsmomenten.

Meterstanden checken

Verder bekeek en vergeleek de school met de kinderen de meterstanden met die van vorig schooljaar uit dezelfde periode. De vastgestelde schommelingen in vergelijking met vorige schooljaren bracht de school er bij een elektricien in te schakelen die de oude leidingen kwam checken.

Provincie

‘Word Energieke School’ is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Milieuzorg op School (MOS). De campagne liep van december 2011 tot en met maart 2012 en zette telkens een ander deelthema in de kijker (verlichting, verwarming en sluipverbruik).

73 West-Vlaamse basisscholen namen deel aan de campagne en bespaarden energie op school door kleine gedragsaanpassingen zonder comfortverlies. Leerlingen stelden lichtendovers en temperatuurwachters aan, dachten na hoe optimaal van daglicht te kunnen genieten bij de klasschikking, plaatsten in toiletten en gangen bewegingsmelders, maakten tochthonden voor oude ramen en deuren enz.

10 scholen vielen in de prijzen. 9 van hen kregen een bon ter waarde van 50 of 20 euro van ECO-proof. De bon kunnen ze besteden aan energiezuinige maatregelen.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier