Guido Decorte : “West-Vlaming zal vermindering provinciefonds voelen in portemonnee”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De Vlaamse regering besliste in het voorbije weekend van het provinciefonds af te slanken, en dit was uiteraard hét onderwerp van de dag op de eerste provincieraadszitting van het nieuwe seizoen.

Kurt Ravyts (Vlaams Belang) en Sigrid Vandenbulcke (N-VA) speelden de gedeputeerden Guido Decorte en Carl Vereecke de bal toe. “Voor West-Vlaanderen zou er per jaar vijf miljoen euro minder in de pot steken. Hoe denkt u daar mee om te gaan ? Overweegt u een belastingsverhoging ?”

Eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) toonde zich flink in zijn wiek geschoten. “Wij zijn hier niet over te spreken, vooral ook over het feit dat deze beslissing er is gekomen zonder het minste overleg of inspraak. Is dit het behoorlijk bestuur waar de Vlaamse regering voortdurend de mond over vol heeft ? We hebben nog maar net de besparing van 8,5 miljoen euro achter de rug die voortvloeit uit de interne staatshervorming, waar we ons loyaal hebben opgesteld en in volle overleg tot een oplossing zijn gekomen. We hebben net een budget in evenwicht klaar. Maar als wij nu ook nog dit op ons dak krijgen, dan zal de West-Vlaming dit toch gaan voelen in de portemonnee. Culturele, sport- en jeugdverenigingen zullen in de toekomst minder subsidies krijgen, of misschien wel niéts meer. En dit is niet onze verantwoordelijkheid, wel die van de Vlaamse regering !”, aldus Decorte, die zich toch nog gelukkig prees dat collega-ministers van Geert Bourgeois hem nog hebben kunnen tegenhouden in zijn drift om het provinciefonds helemaal af te schaffen.

“Vernomen in de pers”

Gedeputeerde van financiën Carl Vereecke (Open VLD) vond het kras dat geen enkele minister of dienst hem belde en dat hij het nieuws in de pers moest vernemen. “En op vandaag hebben we nog altijd geen officiële brief binnen. Tot zolang blijven wij bij de begroting die we klaar hebben”.

“Koud gepakt”

Kurt Ravyts vond dat de provincie nu ook zo melodramatisch niet moet beginnen doen. “Ik kan u meteen een aantal dure projecten opsommen waar de burger eigenlijk weinig aan heeft, de duiktank in Zwevegem bijvoorbeeld. U bent hier koud gepakt door de Vlaamse regering en u zal zich daarbij moeten neerleggen. Waarop Sigrid Vandenbulcke van N-VA er nog een schepje bovenop deed : “We zijn alvast blij dat we als kleinste partner in de Vlaamse regering zo’n macht hebben kunnen laten gelden….” (JRE)

Meer provincieraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 4 oktober 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier