Gruuthusehandschrift even terug in Brugge

Redactie KW

Het Gruuthusehandschrift met het bekende Egidiuslied is heel uitzonderlijk te zien in Brugge.

Het Gruuthusehandschrift werd rond 1400 geschreven in Brugge en was lange tijd eigendom van Lodewijk van Gruuthuse, een rijke Bruggeling die heel wat handschriften liet maken en ook verzamelde. In het boek staan bijna 150 liederen en ook enkele gebeden en gedichten. Het Egidiuslied is het bekendste.

Tot 2007 was het manuscript in handen van de Brugse familie Van Caloen en werd het bewaard op Kasteel Ten Berghe in Koolkerke. Maar de familie besloot om het kostbaar stuk te verkopen. Ze wilden het veilen. Uiteindelijk belandden de eigenaars via een tussenpersoon in Nederland. Toen bekend raakte dat de eigenaars het verkocht hadden aan de Koninklijke bibliotheek in Den Haag, stond Vlaanderen op zijn kop. Alweer een topstuk dat ons land verliet.

Prijs onbekend

Hoeveel de Nederlanders ervoor betaald hebben, willen ze niet kwijt. Het zou gaan om een bedrag tussen de 2,5 en de vijf miljoen euro. Met een beetje goeie wil konden wij die som ook bijeen krijgen, zegt Hubert Dewitte van de Brugse musea. Maar Brugge kreeg de kans niet.

De andere teksten schetsen een mooi beeld van Brugge rond 1400 en ook dat komt in de tentoonstelling ‘Liefde & Devotie’ ruimschoots aan bod. Een hele reeks kunstvoorwerpen uit binnen-en buitenland tonen hoe het er toen in Brugge aan toe ging in de late middeleeuwen. Er zijn juwelen, glasramen, beelden en ook instrumenten.

(ND/BS)

Gruuthusehandschrift even terug in Brugge

Bekijk hier de reportage

Gruuthusehandschrift even terug in Brugge

Historiek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier