Grotere restafvalberg in Roeselare door ‘opnetten’ openbaar domein

Redactie KW

Het is bekend dat steden het op het vlak van restafval minder goed doen. Maar met 154 kilo restafval per inwoner is dat cijfer ook in Roeselare weer gevoelig toegenomen. “Volgens Mirom ligt dat cijfer lager”, beklemtoont schepen Nathalie Muylle. “Het gaat om 147 kilo per inwoner. Dat cijfer wordt omhooggestuwd door het opnetten van het openbaar domein en andere zwerfvuilacties.”

Gemiddeld produceert de Vlaming 150 kilo restafval, in Roeselare is dat 154 kilo per inwoner. Dat is het minst goede cijfer in de regio. CD&V-raadslid Ria Vanzieleghem had op de gemeenteraad graag vernomen wat de argumenten zijn om dit hoge cijfer te verklaren. “Het interesseert me nog meer om te weten welke acties op korte termijn worden ondernomen om nog beter te sensibiliseren en de afvalberg te reduceren.”

Schepen Nathalie Muylle (CD&V) : “Dat cijfer is niet correct. Volgens Mirom gaat het om 147 kilogram. Het Vlaamse ministerie gebruikte niet de meest recente bevolkingscijfers. Het ‘opgenet’ wegvuil is goed voor maar liefst 300 ton. Ook dat zit in de cijfers, evenals de ophalingen van de zwerfvuilacties. In feite worden we dus gestraft : door veel vuilnis op het openbaar domein op te halen, stijgt het aantal kilo’s van de restafvalberg per inwoner. We zetten het beleid verder op het vlak van netheid en zwerfvuilacties.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier