Grote subsidie voor Eperon d’Or in Izegem

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 642.745 euro toe voor de restauratie van de oude schoenfabriek ‘Eperon d’Or’, gelegen aan de Prins Albertlaan in Izegem. Na de restauratie en renovatie zal het gebouw een passende herbestemming krijgen als museum en streekbezoekerscentrum. Het moderne museumcomplex zal de Izegemse schoen – en borstelnijverheid belichten.

De subsidie is goed nieuws voor het Izegemse stadsbestuur. Die hoopt tegen 2013 de vernieuwing concreet te maken. Vlaams minister Geert Bourgeois is natuurlijk ook Izegemnaar. “Ik ben verheugd deze subsidie (642.745 euro, red) te kunnen toekennen aan mijn stad. ‘Eperon d’Or’ is een prachtig gebouw, waarbij herbestemming de ideale manier is om dit waardevol complex een toekomst te geven,” aldus Geert Bourgeois. “Deze belangrijke getuige van de schoennijverheid in Izegem zal onderdak geven aan het Schoeisel – en Borstelmuseum. Op de benedenverdieping komt een grote inkomhal met balie, een streekbezoekerscentrum en een horeca-uitbating met terras. Het eigenlijke Schoeiselmuseum komt op de eerste verdieping; de tweede verdieping zal plaats bieden aan administratie, vergaderruimtes, enz. Op het platte dak zal een nieuwe, derde verdieping komen, met een grote polyvalente ruimte en dakterras, met panoramisch uitzicht over Izegem.”

Gulden Spoor

De schoenfabriek ‘Eperon d’Or’ – wat Gulden Spoor betekent – is gesticht in 1863 en is sinds 1909 gevestigd aan de Prins Albertlaan in Izegem. Het familiebedrijf groeide uit tot één van de belangrijkste schoenfabrieken van de stad, waar ongeveer 180 arbeiders tewerkgesteld waren. In 1930 is voor de bestaande lagere fabriekshal een art-decokantoorgebouw opgetrokken, naar een ontwerp van de Izegemse architect Laloo. Het gebouw geldt als één van de bekendste art-deco bedrijfsgebouwen in Vlaanderen: een beeldbepalend volume, met invloed van de Amsterdamse school, dat zowel qua volume, afwerking, materiaalgebruik en grondplan opmerkelijk is. De voorgevel is sterk bepaald door de industriële beglazing en het expressieve torenvolume. Ook het interieur van het gebouw, met garages, stapelruimten en kantoren, bleef gaaf bewaard. Het gebouw prijkt sinds 1999 op de lijst van beschermde monumenten.

(WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier