Grote rampoefening bij Unilin in Wielsbeke

Bij Unilin in Wielsbeke vond maandagavond een grote rampoefening plaats.
Redactie KW

Wie maandagavond in Wielsbeke moest zijn, heeft het zeker opgemerkt. Hulpdiensten uit de hele regio waren er verzameld voor een grootste evacuatie-oefening bij Unilin. Voor het eerst nam ook het ziekenhuis van Waregem deel aan de oefening. Dat zette een nieuw systeem in om slachtoffers van een ramp te registreren. Een primeur voor West-Vlaanderen.

Niet zomaar een brandoefening bij Unilin in Wielsbeke, maar wel een grootschalige evacuatie-oefening. 60 Personeelsleden en meer dan 100 hulpverleners nemen eraan deel. Ondermeer de brandweer van Waregem en Harelbeke en het MUG team van Izegem en Kortrijk. Volgens het scenario breekt brand uit in de ondergrondse parkeergarage van het bedrijf.

De evacuatie-oefening komt er op vraag van de gemeente Wielsbeke. Volgens de nieuwe wet op de rampenplanning moet elke gemeente een nood- en interventieplan uitwerken. Een hele uitdaging voor een industriële gemeente als Wielsbeke.

Aan de oefening is 9 maanden voorbereid. Want zoveel hulpdiensten samen laten werken, is niet evident. Dat is tijdens deze evacuatiesimulatie gebleken. De gemeente is dan van plan om volgend jaar een gelijkaardige oefening te houden, maar met alleen de communicatiecentra van de verschillende diensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier